OTOYOLLAR

HELYUM 2 He

HELYUM 2 He

HELYUM 2 He

Helyum (He) (Antik Yunanca: ἥλιος helios güneş) Periyodik cetvelin birinci periyot 8A grubunda yer alan bir gazdır.

Hakkında

Hidrojenden sonra en hafif gazdır. Renksiz, kokusuz olmakla beraber soy gaz olduÄŸu için tepkimeye girmez ve bu yüzden eylemsizdir. Soy gazların son yörüngelerindeki elektron sayısı o yörüngenin maksimum elektron bulundurma kapasitesi kadardır, yani o yörünge ne kadar elektron alabiliyorsa o kadar olur. Helyum'un atom numarası ikidir (2), her elementte de olduÄŸu gibi, helyumda da ilk elektron yörüngesinin maksimum alabildiÄŸi elektron ikidir. Bu doÄŸrultuda helyum, soy gazlar kuralına uyan bir gazdır. Bağıl atom kütlesi ise 4,0026'tır. Oda sıcaklığında gazdır ve gaz dışında baÅŸka hallerde görmek doÄŸal koÅŸullarda imkansızdır; çünkü erime noktası -272,05 Â°C ve kaynama noktası -268,785 Â°C'dir. Ancak laboratuvar koÅŸullarında saÄŸlanabilen sıcaklıklarda katı ve sıvı halinde görebilir. Bu sıcaklıklar mutlak sıfır'a çok yakın olduklarından dolayı laboratuvar koÅŸullarında saÄŸlamak bile çok zordur. YoÄŸunluÄŸu ise 0,1785 g/l'dir, yani havadan daha hafiftir, bu yüzden de sıcak hava balonlarında ve zeplinlerde kullanılmaktadır. Hidrojen daha hafiftir, ancak hidrojen yanıcı bir madde olduÄŸu için artık pek kullanılmamakta ve yerini Helyum'a bırakmaktadır. Atom çapı 49 pm'dir. ElektronegatifliÄŸi (elektronegatiflik) yoktur ve elektron dizilimi 1s (kare)'dir. Yükseltgenme basamağı sayısı sıfırdır. (Her 20.000 küçük helyum balonu bir insanin ağırlığını 6 kg azaltır.) Kararlı bir element olduÄŸundan diÄŸer elementlerle bileÅŸik yapmaz ve oksijen ile tepkimeye giremez yani yanma tepkimesinde hiçbir zaman Helyum yer alamaz.

Kullanım alanları

Helyum atmosferde çok az miktarda bulunmaktadır. . Helyum, sıvı havanın fraksiyonlu destilasyonundan elde edilir.

Havadan hafif olması uçan balonlarda kullanılabilmesini sağlar. Hidrojen gibi yanıcı-patlayıcı özelliği olmadığı için de oldukça güvenlidir ama bu güvenlik pahalı olduğu için bu madde pek kullanılmamaktadır. Pahalı olmasının nedeni evrende hidrojenden sonra en çok bulunan element olmasına ve dünya atmosferinde 1/200.000 oranında bulunmasına rağmen, sıvı havanın ayrımsal damıtılmasıyla elde edilemez. Bunun sebebi, Helyumun atmosferdeki diğer birçok gazın aksine Joul-Thompson katsayısının pozitif olmayışıdır. Bu da onun sıkıştırılmak suretiyle sıvılaştırılmasını engeller ve de havadan elde edilmesini imkânsız hale getirir.

Helyum inert gaz olması özelliÄŸinden dolayı bazı metallerin inert atmosfer oluÅŸturulmasına kullanılır. Ayrıca dalgıç tüpleri % 80 He ve % 20 O2'den oluÅŸur. Sıvı hava yerine helyumla karıştırılmış oksijen kullanılmasının sebebi vurgun diye tabir edilen olayı önlemektir. Helyumun buradaki fonksiyonu, yukarıda bahsi geçen Joule-Thompson katsayısının negatif olması nedeniyle yüksek basınçta sıvılaÅŸmayıp, dalgıçlar yukarı doÄŸru çıkarırken yüksek basınçtan düşük basınca hızlı geçiÅŸte oluÅŸan çözünürlük farkından dolayı kanda baloncuklar oluÅŸturup felce neden olmamasıdır. Helyum ayrıca sıvı roket yakıtlarının basınç altında tutulmasında kullanılır. Sıvı helyum soÄŸutma amaçlı da kullanılmaktadır (NMR cihazlarında)

Helyumun insan sesini inceltmesi hakkında

Bu durum, sesin helyum içinde daha hızlı hareket etmesinden kaynaklanmaktadır. Bunun sebebi de gazlar içindeki sesin hızının, gazın yoğunluğunun karekökünün ters orantılı olmasıdır. Helyum da havadan çok daha az yoğun bir gaz olmasından dolayı (uçan balonlar gibi), helyum içinde sesin hızı havadakine göre birkaç kat daha fazladır. Ses tellerini hava yerine helyumun titreşmesi ve sesin helyum içinde daha hızlı ilerlemesi nedeniyle, insan sesi tiz bir şekilde çıkar. Alınan helyum, tekrar verildikten sonra bu ses incelmesi etkisini kaybeder.

Benzer şekilde yine, inert ve zehirsiz olan SF6 gazını solumanız durumunda ise, bu kez bu gazın havadan yaklaşık altı kat daha yoğun olması ve bu nedenle sesin SF6 içinde havadakinden çok daha yavaş ilerlemesinden dolayı, bu kez insan sesi kalın çıkmaktadır.

Tarihçe

Helyum ilk olarak 1868'de İngiltere'de astronom Norman Lockyer tarafından tayf çizgileri olarak gözlenmiÅŸtir. İskoçyalı kimyacı William Ramsey 1895 yılında uranyum içeren kleveyit minerali ve bir asitle yaptığı bir deneyde, helyum oluÅŸtuÄŸunu görmüştür. 1868 yılında Fransız Pierre Janssen ve İngiliz Norman Lockyer birbirinden bağımsız olarak helyumu keÅŸfetmiÅŸlerdir. 1908 yılında Heike Kamerlingh Onnes 0,9 KÂ’ de ilk sıvı helyumu elde etmiÅŸtir.

Madde Adı Yoğunluğu (g/l) Durumu
Helyum 0,1786 0 Â°C ve deniz seviyesinde
Hava 1,2929 0 Â°C ve deniz seviyesinde
SF6 6,164 0 Â°C ve deniz seviyesinde

Helyum (He)

H Periyodik tablo He
Li Be   B C N O F Ne
Na Mg   Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba   Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra   Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og  
 
  La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
  Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr  

 

colspan="2" align=center style="background-color: White; background-color: #Şablon:Element/Asal gazlar/Renk;" | Temel özellikleri
Atom numarası 2
Element serisi Asal gazlar
Grup, periyot, blok 18, 1, s
Görünüş renksiz
Helyum
Atom ağırlığı 4,002602(2) g/mol
Elektron dizilimi 1s2
Enerji seviyesi başına
Elektronlar
2
CAS kayıt numarası 7440-59-7
colspan="2" align=center style="background-color: white; background-color: #Şablon:Element/Asal gazlar/Renk;" | Fiziksel Özellikleri
Maddenin hâli Gaz
YoÄŸunluk (0 Â°C, 101.325 kPa)1,786•10-4 g/cm³
Sıvı hâldeki yoğunluğu (erime noktasında) 0,145 g/cm³
(kaynama noktasında) 0,125 g/cm³
Ergime noktası (at 2,5 MPa) 0,95 °K
−272,2 °C
Kaynama noktası 4,15[1] °K
−269,0 °C
Ergime ısısı 0,0138 kJ/mol
Buharlaşma ısısı 0,0840 [1] kJ/mol
Isı kapasitesi 20,786 J/(mol·K)
colspan="2" align=center style="background-color: white; background-color: #Şablon:Element/Asal gazlar/Renk;" | Atom özellikleri
Kristal yapısı Yakın paketlenmiş altıgen
Yükseltgenme seviyeleri 0
Elektronegatifliği - Pauling ölçeği
İyonlaşma enerjisi 1'nci: 2372,3 kJ/mol
2'nci: 5250,5 kJ/mol
Atom yarıçapı - pm
Atom yarıçapı (hes.) - pm
Kovalent yarıçapı 28 pm
Van der Waals yarıçapı 140 pm
colspan="2" align=center style="background-color: white; background-color: #Şablon:Element/Asal gazlar/Renk;" | Diğer özellikleri
Elektrik direnci - nΩ·m (20°C'de)
Isıl iletkenlik 0,1513 W/(m·K)
Isıl genleşme - µm/(m·K) (25°C'de)
Ses hızı 970 m/s (0'de)
Mohs sertliÄŸi -
Vickers sertliÄŸi - MPa
Brinell sertliÄŸi - MPa

Bu kategoride ürün bulunamadı.